Historie

Dosavadní aktivity zakladatele Burzovní nadace – Českomoravské komoditní burzy Kladno, v oblasti CSR – burza podporuje neziskové projekty i transparentnost ve veřejné správě

Českomoravská komoditní burza Kladno jako nejvýznamnější veřejný trh s dodávkami energií v České republice se dlouhodobě řídí zásadami společenské odpovědnosti na celostátní i regionální úrovni. Svědčí o tom ocenění renomovaných neziskových organizací, ale i státní a veřejné správy, kde ČMKBK vyvíjí aktivity na podporu transparentnosti a vytváření protikorupčního prostředí.

„Komoditní burza jako organizátor veřejných trhů s komoditami standardizuje a urychluje obchodní procesy, což s sebou přináší i určité „odosobnění“ obchodních vztahů a snižování četnosti osobních interakcí. K tomu významnou měrou přispívá jak samotný princip anonymizovaného burzovního obchodování, tak jeho postupná elektronizace. Burza ve snaze o jistou „kompenzaci“ směřuje podporu zejména do sféry vzdělávání, tvořivosti a rozvoje schopností těch, kteří stojí na začátku společensky aktivního života,“ uvedl místopředseda burzovní komory ČMKBK Jaromír Čermák.

V letech 2015 a 2016 burza směřovala pomoc Nadačnímu stipendijnímu fondu Jedličkova ústavu, který dává šanci dětem s pohybovým handicapem na dosažení vyššího vzdělání. Dlouhodobě podporuje Centrum služeb Slunce všem, o.p.s. ve středočeské Unhošti, které pomáhá dětem se zdravotním handicapem.

V podpoře handicapovaných dětí začala burza už v roce 2008. Jednou z forem pomoci tehdy byla účast na aukci dětských kreseb „Úsměvy“, kde ČMKBK podpořila Základní speciální školu Korálek z Kladna a Společenství Dobromysl.

V závěru roku 2012 se burza zapojila do charitativní dražby zlatých dresů kladenského hokejového týmu, ve které vydražila zlatý dres hokejisty Jaromíra Jágra. Výtěžek byl určen na podporu projektu Doktor Klaun, který pro děti v českých nemocnicích organizuje občanské sdružení Chance 4 Children. Smyslem je pomáhat dlouhodobě nemocným dětem v překonávání traumatu, které jim způsobuje vytržení z rodinného prostředí. Z odborných studií totiž vyplývá, že smích a uvolnění má terapeutickou hodnotu.

Od roku 2008 je Českomoravská komoditní burza Kladno partnerem Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, který se v rámci projektu Stipendia Nikoly Tesly zaměřuje na podporu studentů technických vysokých škol ze sociálně slabých rodin. Za svoji podporu v rámci pořádání adventních benefičních koncertů byla ČMKBK Výborem dobré vůle oceněna při udělování Ceny Olgy Havlové za rok 2014.

Burza rovněž podporuje občanské sdružení Víno a umění, působící ve prospěch mladých výtvarníků, nových výtvarných trendů a rozvoje českého a moravského vinařství. Sdružení svojí činností vytváří platformu pro sepětí společensky odpovědných firem s renomovanými galeriemi na bázi regionálních setkávání, spojených s propagováním umění a mistrovstvím českých a moravských vinařů.

Přirozenými aktivitami, vnímanými burzou jako součást společenské odpovědnosti, je podpora transparentnosti procesů ve státní a veřejné správě a podpora vytváření protikorupčního prostředí. Takové prostředí pomáhá plně funkční burza tvořit přirozeně už ze samého principu organizováním trhů (rovný přístup všech obchodních subjektů, informování trhu v plné šíři, transparentní tvorba cen a jejich zveřejňování v podobě kurzovních listů). Veškeré procesy burzy jsou v souladu nejen se zákonnými předpisy, ale i s etickými zásadami a principy. Takové prostředí se ukazuje být přínosné nejen pro soukromý sektor, ale i pro účastníky obchodování z řad veřejných zadavatelů.

Podporu transparentnosti procesů ve veřejné správě burza naplňuje i vlastní vzdělávací a přednáškovou činností na odborných konferencích, kongresech a seminářích. Transparentní burzovní prostředí, procesy a mechanismy představuje burza při setkáních s orgány krajů, měst, obcí i centrální státní správy.

dr-klaun-a-2-kopie-3

Na fotografii zástupci ČMKBK s doktorem Klaunem při návštěvě dětského oddělení kladenské nemocnice koncem roku 2012.

kopie-dsc_0101-kopie-2

Předávání ocenění Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové generálnímu sekretáři ČMKBK v květnu 2014 v refektáři Profesního domu v Praze na Malé Straně.

Hlavní partneři